Miksi CEO Leadership on erilaista, osa 5: Toimitusjohtaja on elämän olympiaurheilija

”Nopeammin, voimakkaammin, korkeammalle” ovat olympialaisen urheilun periaatteet. Samat periaatteet haastavat meidät kaikki.

Se tuntuu jokaisen omassa nahassa. Ihmiskunnan tiedon määrä lisääntyy aina kahden vuoden välein kaksinkertaiseksi. Digitaalisuus kiihdyttää muutosnopeuden nelinkertaiseksi.

Älykäs robotiikka haastaa myös johtamisen. Miten johtamisen toiminta muuttuu, kun johtoryhmässä istuu älykäs robotti, joka tietää kaiken, muistaa kaiken ja osaa myös tulkita tietoa. Auton ennustetaan lentävän jo vuonna 2020.

Teknologian nopea kehitys vääntää muutoskäyrän yhä ylemmäs. Ne, jotka pystyvät hyödyntämään kiihtyvää muutosta, palkitaan ruhtinaallisesti.

Uber on maailman suurin taksifirma ilman autoja. Airbnb on maailman suurin majoittaja ilman, että se omistaa ainuttakaan hotellihuonetta. Maailman suurimmalla vähittäiskaupalla Alibaballa ei ole lainkaan myymälöitä. Se myy yhtenä verkkokauppayrityksenä enemmän kuin kaikki amerikkalaiset verkkokaupat yhteensä.

Sen, minkä teknologia on tehnyt muutokselle, toimitusjohtajan oletetaan tekevän yritykselle. Toimitusjohtajan odotetaan luovan yritykselle uusia mahdollisuuksia ja lisäarvokäyrän, joka taipuu entistä jyrkemmin ylöspäin (bending the curve).

Kilpailu on siirtynyt olympialaiselle tasolle. Se on yhä nopeampaa, voimakkaampaa ja pyrkii yhä korkeammalle.

Uudet liiketoimintamallit haastavat olemassa olevat. Voittamisen palkkiot ovat huimat. Puhutaan 10x-yrityksistä.

Warren Bennisin lähes kolmekymmentä vuotta sitten On Becoming a Leader -kirjassaan kirjoittamat ajatukset johtamisesta kolahtavat nyt enemmän kuin koskaan. Viesti toimitusjohtajalle on suora, velvoittava ja tosi:

“Emme voi toimia ilman johtajia. Elämänlaatumme riippuu johtajiemme laadusta. Ja koska kukaan muu ei näytä ilmoittautuvan vapaaehtoiseksi, on kaikki sinusta kiinni. Jos olet koskaan haaveillut johtajuudesta, nyt on sen aika ja paikka. Me tarvitsemme sinua.” 

Olemme Suomessa nähneet ja kokeneet, millainen merkitys johtamisella on onnistumiselle. Maa ei voi menestyä ilman hyvää johtamista. Demokratia on vaativa johtamisalusta, varsinkin silloin kun on ratkottava ongelmia tai koskettava etuihin.

Maa ei voi menestyä ilman hyvin johdettuja yrityksiä. Kun jaettavaa ei synny, elämänmeno muuttuu. Tämäkin on tullut meille suomalaisille päivänselväksi viime vuosina.

Kansakin on ymmärtänyt johtamisen merkityksen jo pitkän aikaa sitten. ”Herraonni” on perisuomalainen ilmaisu. Yritys, jolla on hyvä toimitusjohtaja, on hyvä ”herraonni”.

Ehkä meidän jokaisen pitäisi miettiä, kuinka voimme auttaa toimitusjohtajaa onnistumaan. Epäonnistumisen hinta on korkea ja sitä maksavat kaikki organisaation jäsenet, asiakkaat, sidosryhmät ja epäsuorasti koko suomalainen yhteiskunta.

Johtaminen on ydin, syytekijä sille, mitä tapahtuu.

Kolme kysymystä toimitusjohtajalle:

  1. Oletko tehnyt ajatushuoltosi – pystyykö ajattelusi tuottamaan lisäarvoa yrityksellesi?
  2. Millä päätöksillä yrityksesi voisi muuttua 10x-yritykseksi; fast, value accelerating enterprise?
  3. Miten johtamista pitäisi kehittää yrityksessäsi, jotta pystytte kotiuttamaan lisäarvoa myös tulevaisuudessa?

Tero J. Kauppinen (@TeroJKauppinen) on VIA Groupin toimitusjohtaja sekä johtamisen tutkija, kehittäjä ja tietokirjailija. Kirjoitus on osa Kauppisen blogisarjaa ”Miksi CEO Leadership on erilaista”. Lue sarjan aiemmat osat: ”Tiukka yhdensuuntaisuus”, ”Talentin kytkeminen arvon luomiseen”, ”Ongelmien ihailemisesta niiden ratkaisemiseen” ja ”Ihminen, takki ja toimisto”.

Löydät VIA Groupin myös FacebookistaTwitteristä ja YouTubesta.