Miksi CEO Leadership on erilaista, osa 4: Ihminen, takki ja toimisto

Johtaja nähdään usein ihmisenä, miehenä tai naisena. Testataan hänen ominaisuuksiaan ja verrataan valintatilanteessa muihin hakijoihin ja testien vertailuryhmiin. Valitaan hakijoista paras.

Valintaprosessi usein vuotaa. Hakijoita ei pitäisi verrata vain toisiinsa, vaan tehtävän vaateisiin. Ei auta, vaikka valittaisiin paras hakijoista, jos hänellä ei kuitenkaan ole edellytyksiä toimia menestyvänä toimitusjohtajana.

”Takki” on johtajan rooli ja rooliin kohdistuvat vaateet. Hyvän johtamisen lähtökohta on roolin vaateet eli takki eikä henkilö sen sisällä. Sata vuotta on haettu johtajan parhaiden ominaisuuksien yhdistelmää ja tutkittu johtajan käyttäytymistä ja sen vaikutuksia. Ominaisuudet ovat tärkeitä, muttaniistä ei voi ennustaa hyvää johtamista.

Johtamisen ihannetyyliä ei ole olemassa.

Ihanteellista on se, että johtaja tunnistaa liiketoiminnan ja organisaation hänen johtamiselleen asettamat vaateet ja pystyy vastaamaan niihin.

Valitettavasti yrityksiltä puuttuu niin menetelmät kuin osaamista, miten johtamisen vaateet tunnistetaan, miten niitä mitataan, miten mittaaminen kohdistetaan esimiesten toimintaan ja kuinka mitatut tulokset muutetaan dialogin avulla ymmärrykseksi ja tehokkaaksi korjaavaksi toiminnaksi.

Välineet ovat olemassa. Osaamista voi hankkia, ja niin menestyvät organisaatiot tekevätkin.

”Toimisto” on toimitusjohtajan ja hänen lähimpien johtajiensa yhdistetyt kyvykkyydet viedä organisaatio menestykseen. Johtotiimin yhteinen toiminta on keskeistä kokonaisjohtamisen kannalta. Yhteiseksi hiottu strateginen näkemys ja sen pohjalta tehdyt valinnat ovat pohja roolitukselle ja hyvälle yhteistyölle.

Toimitusjohtajan lähimmät vastuunkantajat joko toimivat kertoimina toimitusjohtajan vaikuttavuudelle tai sitten he ovat jarruja.

Voittaakseen toimitusjohtajan on muutettava valtapeli saavutuspeliksi. Jarrut on saatava pois päältä. Ja vaikka hän ottaisi lisäaskeleita saadakseen kaikki mukaan, on toimitusjohtajan lopulta oltava valmis nopeisiin päätöksiin myös lähipiirin henkilöiden osalta, jos onnistuminen sitä vaatii.

Toimitusjohtajan on oltava lojaali missiolle ja kokonaisonnistumiselle. Joskus tämä saattaa olla ristiriidassa lojaalisuuden kanssa avainihmisiin. Toimitusjohtajan on oltava valmis särkemään munia saadakseen munakkaan aikaiseksi. Jotkut johtajat ovat niin sidoksissa yksilöihin, etteivät he pysty muutoksien tekemiseen.

Toimitusjohtaja, jolla on kokenut ja osaava tiimi, yhdensuuntaista johtamista tuottavat työkalut, käsitteet ja tiedon tuottaminen, pystyy vaikuttaviin tuloksiin. Tällainen dream team saa toimitusjohtajankin näyttämään hyvältä.

”Toimisto, CEO Office” toimii toimitusjohtajan johtamisen vaikuttavuuden kertoimena. Ensin toimitusjohtajan on yhdistettävä ”takki” eli rooliin kohdistuvat vaateet ja sen sisällä oleva ihminen, joka loppujen lopuksi vastaa häneen kohdistuviin vaateisiin.

Kolme kysymystä toimitusjohtajalle:

  1. Oletko tehnyt johtamisen vaateet näkyviksi ja mitattaviksi?
  2. Mitä sinun pitäisi tehdä, että oma johtotiimisi olisi ”dream team”?
  3. Mitä sinun pitäisi tehdä, että olisit oman organisaatiosi ihanteellinen toimitusjohtaja?

Tero J. Kauppinen (@TeroJKauppinen) on VIA Groupin toimitusjohtaja sekä johtamisen tutkija, kehittäjä ja tietokirjailija. Kirjoitus on osa Kauppisen blogisarjaa ”Miksi CEO Leadership on erilaista”. Lue sarjan aiemmat osat: ”Tiukka yhdensuuntaisuus”, ”Talentin kytkeminen arvon luomiseen” ja ”Ongelmien ihailemisesta niiden ratkaisemiseen”. 

Löydät VIA Groupin myös FacebookistaTwitteristä ja YouTubesta.