Kultainen kolmio – Näin HR saadaan mukaan yritykselle lisäarvoa tuottavaan ytimeen

Heinäkuisen Harvard Business Review -lehden kansikuvan otsikko ”It’s Time to Blow Up HR and Build Something New” kiinnitti minun, 20 vuotta HR-työtä tehneen huomion. Teemanumerossa oli useita hyvin mielenkiintoisia HR-artikkeleita, ja niiden otsikot kuten ”Why We Love to Hate HR… and What HR Can Do About It” provosoivat lukemaan ja herättivät sisällöllään paljon uusia ajatuksia HR-työstä.

HR-ammattilaiset ovat kautta aikain hakeneet asemaansa organisaatioissa liikkeenjohdon kumppaneina, mutta silti usein kuulee kysymyksiä, mitä HR oikein tekee, mikä sen rooli on ja tarvitaanko sitä ylipäätään?

Yksiselitteinen vastaus on, että tietenkin tarvitaan. HR:ää tarvitaan aina riippumatta siitä, ovatko taloudelliset ajat hyvät tai huonot. Etenkin HR:ää tarvitaan silloin kun organisaation koko alkaa kasvaa suuremmaksi.

HBR:n artikkeleissa kuvattiin tärkeä ajatus siitä, että toimitusjohtajan tulee uusia HR-johtajan toimenkuva niin, että se nostaa HR-johtajan toimitusjohtajan todelliseksi strategiseksi partneriksi. Lisäksi toimitusjohtajan, talousjohtajan ja HR-johtajan tulee muodostaa viikoittain kokoontuva ”kultainen kolmio” – tiimi, joka linkittää yrityksen finanssiluvut niitä tuottaviin ihmisiin. Tämä on selkeä viesti HR-työn tärkeydestä liiketoiminnan lisäarvon tuojana. ­­

Kultainen kolmio -tiimin tehtävänä on ohjata yritystä tulevaisuuteen ja käsitellä yrityksen asioita ”Big Picture”-perspektiivillä, ei puuttua operatiivisiin asioihin.

Kultainen kolmio yhdistää organisaation ja business-tulokset. Kultainen kolmio -tiimissä keskustellaan varhaisista sisäisistä tai ulkoisista varoittavista signaaleista, ja siitä, missä kunnossa yrityksen ”sosiaalinen moottori” on. Kukin tämän tiimin osa katsoo asioita erilaisten linssien läpi ja muodostaa niistä syntyvien uniikkien näkökulmien avulla toisiaan täydentävän kolmion.

VIA Group tarkastelee tätä HR-työn uutta aikakautta ja roolia 20. tammikuuta järjestämässämme HR Summit 2016 -tapahtumassa, jonka pääpuhujana on pitkän linjan yhdysvaltalainen HR-guru Sandy Ogg. Unileverin globaalina HR-johtajanakin työskennellyt Ogg on vankan uransa aikana osoittanut käytännössä todeksi ja tuloksiksi Dave Ulrichin teoriat.

Ogg palkittiin marraskuussa Yhdysvaltain korkeimmalla ja arvostetuimmalla HR-kunnianosoituksella, kun hänet kutsuttiin National Academy of Human Resourcesin Fellow’ksi. Vastaavan tasoista HR-gurua ei todellakaan usein Suomessa nähdä, joten itse odotan ainakin tulevaa HR Summitia jo innolla.

Piia Heikkilä on vanhempi konsultti ja HR-asiantuntija VIA Groupissa sekä HR Summit 2016 -tapahtumajohtaja. HR-johdolle tarkoitettu HR Summit 2016 järjestetään Porvoossa Haikon Kartanossa 20. tammikuuta. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Löydät VIA Groupin myös FacebookistaTwitteristä ja YouTubesta.