VIA on tao

Syntyi uusi kirja. Nimeltään Johtoajatuksia. Virtaa ja valoa johtajan tielle.

Tie on italiaksi via ja kiinaksi tao. Jostakin syystä kirjojeni sisältöä selittää ilmaisu tie. Tie visiosta tuloksiin, tie johtamisen avulla uuteen kilpailukykyyn, tie arvojen toteuttamiseen, tie parempaan ihmisosaamiseen, tie strategian käytäntöön vientiin.

Tie vie jonnekin, se jatkuu, se ei pysähdy.

Johtoajatuksia on erilainen kirja. Se kiteyttää lukemattomat keskustelut ja siirtää ajatuksen oivalluslamppuun.

Ai mihin oivalluslamppuun?

Kirja on samalla myös 20-vuotispaalu eräänlaiselle idearisteilijälle, jossa on oranssin tai keltaisen värisellä paperilla tyhjiä lamppuja. Syntynyt idea säilyy pikamuistissa kolmen neljän minuutin ajan, jonka jälkeen se helposti unohtuu, ellei sitä siirretä kestomuistin puolelle. Yksi tapa on kirjoittaa idea lamppuun. Ohjelman ja keskustelun edetessä lamput täyttyvät. Ideoita piirtyy paperille vuosien laskennan tuloksena hyvässä seminaarissa hieman yli kahdenkymmenen idean päivävauhtia.

Uudessa kirjassa on otettu sadan lampun ideat, selitetty ne ja ryhmitetty johtamisen neljän tason mukaan. Ensin visiotason tahdon määrityksen mukaan, sitten strategisten valintojen opastamiseksi, operatiivisen johtamisen onnistumiseksi ja lopuksi yksilötason johtajuuden kehittämiseksi.

Mielenkiintoista nähdä, miten ideat oivalletaan ilman selkiinnyttävää taustaluentoa tai keskustelua.

Jotkut ideoista ovat yksikertaisia ja selkeitä. Jotkut saattavat olla kryptisempiä; sellaisina ne varmasti aiheuttavat ajatusvärähtelyjä. Ehkä jotkut aiheuttavat oivallukseen johtavia jännitteitä.

Tähän loppuun pari kirjan kiteytystä.

  • ”Jatkuvasti itseään kehittävä yritys ajautuu varmuudella ongelmiin.”
  • ”Tulevaisuus muuttui vuona 1995.”
  • ”Mikään ei tule johtajan elämään kutsumatta.”

Valitsin kiteytykset monimielisestä päästä. Kirjassa niille löytyy myös selitykset.

Kirjassa on vaeltavaa viisautta. Vaikka oma panos kirjan luomisessa on aina synnytystuskia myöten henkilökohtainen, jokainen kirjoittaja seisoo aina aikaisempien jättiläisten hartioilla. Näin näkee kauemmaksi.

Kaikille hartioitaan lainanneille kiitokset.

Erityinen kiitos Sophielle, taiteilijatyttärelleni joka loi kirjaan kannen. Tämä oli ensimmäinen yhteinen projektimme.