Huippusuorituksen johtaminen

Kun puhutaan huippusuorituksesta, monilla suomalaisilla on siitä väärä käsitys. Sielunsa silmillä he näkevät hiihtäjän sauvoineen tarpovan nivusiaan myöten suossa. Tai painonnostajan irvistävän ja ähkäisevän nostaessaan rautaa ylös. Monesti toistettuja ovat kuvat oksentavista ja tietoisuuden rajamailla hoippuvista maratoonareista tai kävelijöistä. Monesti huippusuoritus nähdään ääri-ilmiönä, jossa joku saavuttaa jotain, mutta maksaa siitä korkean hinnan fyysisesti ja henkisesti. Ja usein maksajina ovat vielä perhe ja läheiset. Huippusuoritukset on varattu niille harvoille, jotka ovat valmiita maksamaan siitä vaadittavan kovan hinnan. Nämä mielikuvat ovat voimakkaassa ristiriidassa niiden mielikuvien kanssa, joita myös voimme nähdä huippusuorituksesta. Todellinen huippusuoritus on helpon näköinen. Katsojista kuuluu kommentteja: ”On se helppoa, kun sen osaa.” Heitto menee putkeen. Hyppy sattuu lankulle. Urheilusuoritus muistuttaa enemmän baletin huippusuoritusta. Haluaisin muuttaa sinun käsitystäsi huippusuorituksesta. Ajattelepa itseäsi ja omaa elämääsi. Voisitko palauttaa mieleesi tilanteen, kun sinä olit parhaimmillasi. Olitko yksin vai muiden kanssa? Teitkö jotain vai oivalsitko jotain? At your personal best… Huippusuoritus tapahtuu silloin, kun olet antanut itsestäsi kaikkesi, olet koko energiallasi mukana tekemisessä. Se tuntuu enemmän leikiltä kuin punnerrukselta. Siihen yleensä liittyy selkeä näkemys suuremmasta kokonaisuudesta, johon suoritus kytkeytyy. Esimerkiksi sinä voit tehdä pelissä maalin, mutta jos sen avulla luokkasi saavuttaa koulun mestaruuden, saavuttamisen riemu on suurempi kuin ilo yhdestä maalista. Ihminen on tarkoitustaan etsivä olio. Sen vuoksi samaistuminen itseä suurempiin tavoitteisiin antaa tehtävälle merkitystä ja auttaa motivoitumaan huippusuoritukseen. Sitoutuminen on rakkauspohjainen tunne. Sen vuoksi sitoutuminen huippusuoritukseen tulee innostuksesta asiaan, jota teet. Sitoutuminen on vapaehtoista, se on sisältä ulos tuleva tunne. Kun halutaan synnyttää tiimin tai organisaation huippusuoritus, johtaminen on tärkeässä roolissa. Parhainkaan soututiimi ei pääse huippusuoritukseen, eikä voita kilpailua, jos vene vuotaa, airot ovat eri paria ja soutajat eivät souda samaan tahtiin. Huippusuoritus edellyttää toimivaa infrastruktuuria. Oikeita rooleja ja oikea-aikaisia päätöksiä, mutta myös työkaluja, luotettavaa informaatiota ja toimivia prosesseja. Organisaatiossa, jossa huippusuorituksia tapahtuu useasti, ihmiset kokevat työnsä mielekkäänä ja ovat tyytyväisiä. Harvard Business Review:ssä (9/2017) puhutaan onnellisuusansoista ja kuinka meidän olisi syytä rikkoa kahleemme ja paeta onnellisuutta estävistä ansoista. Sen sijaan, että ihminen rohkeasti valitsisi haluamiaan asioita ja hakisi huippusuorituksia ja täyttymystä työelämänsä odotuksille, monet tyytyvät korvikkeisiin. On hyvä kysyä itseltään esimerkiksi:
  1. Mitkä asiat saavat sinut pysymään mukavuusalueellasi ja kokemaan turvallisuutta? Sen sijaan, että hakisit sitä, mitä todella haluat.
  2. Mikä pidättelee sinua toteuttamasta unelmiasi tai pyrkimästä huippusuorituksiin?
  3. Olenko järjestänyt ansoja, joissa pidän muita ihmisiä? Estänkö muita toteuttamasta unelmiaan? Tätäkin on hyvä kysyä itseltään.
Monet ajattelevat, että heistä tulee onnellisia, kunhan he ensin onnistuvat ja menestyvät. Kuuntele seuraava lause huolellisesti: ”Happiness comes before success” eli onnellisuus tulee ennen onnistumista. Positiivisilla tunteilla ja asenteilla on monia hyötyjä. Se että olet mukana kokemassa onnistumisia, saat työstäsi tyydytystä ja koet työssäsi arvostusta, tuo mukanaan sen, että
  •  Aivosi toimivat paremmin
  • Olet luovempi ja joustavampi
  • Sinulla on enemmän energiaa
  • Teet älykkäämpiä ratkaisuja
  • Selviät paremmin monimuotoisista haasteista.
Oikeastaan asian voi yksinkertaistaa seuraavalla tavalla: Työssään onnelliset ihmiset suoriutuvat paremmin kuin heidän työssään onnettomat kollegansa. Voit aloittaa vaikka heti työstämällä itsestäsi pois vanhoja uskomuksia, jotka estävät sinua kokemasta huippusuorituksia ja onnellisuutta työssä. Murra itsesi pois ansoista, jotka estävät nauttimasta työstä ja tavoittelemasta omia visioitasi. Ehkä olisi aika ryhtyä rakentamaan kollegoista todellisia ystäviä. @TeroJKauppinen Tämä on Tero J. Kauppisen kolmastoista julkaisu johtamisblogisarjassa. Kahdennentoista julkaisun voit lukea painamalla tästä. Tämä blogikirjoitus on nauhoitettu BusinessFM -radiokanavalla. Voit kuunnella johtamisblogin nauhoitteen painamalla tästä. Tutustu lisää ihmisten huippusuorituksen johtamisesta VIA Groupin sivuilta painamalla tästä.